Hem |  Nyhetsarkivet |  Om CVV |  Böcker | RapporterKalendarium |  In English
Gemenskap och företagande
ISBN: 9175664887
Pris: 136:-

 
 
Tipsa en vän om denna bok

Mottagarens e-post

Din e-post

 
  Gemenskap och företagande
Företagande bland invandrare och minoriteter
av Mauricio Rojas

I vår vardag finns de i varje by, vid varje torg, i varje affärscentrum, dessa främlingar som driver kiosker, livsmedelsbutiker, restauranger, taxirörelser, frisörsalonger eller torghandel.

Sällan vet vi varifrån de kommer eller varför deras vägar ledde till våra nordliga breddgrader. Vi ser ”invandraren” med icke-svenskt utseende och medfödd annorlundahet, som begåvar oss med billiga pizzor eller färgglada frukter. Mer ser vi sällan.

Det är dock fel att tro att invandrare är födda till företagare. Mellan individer från olika grupper finns enorma skillnader i benägenheten att starta och driva företag, skillnader som faktiskt i många fall är större än dem mellan invandrare och infödda svenskar.

Mauricio Rojas har, med hjälp av amerikanska studier, kartlagt hur invandrarföretagandet uppkommer. Hans slutsats är att det inte kan förstås i ett individualistiskt perspektiv, i synnerhet när det gäller utsatta, utstötta eller på något sätt diskriminerade grupper. En individcentrerad betraktelse ser bara ytan, toppen på det isberg av civila solidariteter och relationer, den moralgemenskap som i själva verket möjliggör företagandets under.

Läs boken online (PDF-format)


Centrum för Välfärd efter Välfärdsstaten c/o Timbro
Grev Turegatan 19 Box 5234 10245 Stockholm
Tel: 08-587 898 00 information@cvv.nu