Hem |  Nyhetsarkivet |  Om CVV |  Böcker | RapporterKalendarium |  In English
Slutet på början
ISBN: 9175665387
Pris: 136:-

 
 
Tipsa en vän om denna bok

Mottagarens e-post

Din e-post

 
  Slutet på början
Den stora upphandlingen rond 3: Från konflikt till spirande samförstånd
av Johan Hjertqvist

Läs boken online (PDF-format)

Boken är en summering av 1990-talets svenska organisationsraseri och av det stora DSU-projektet, samt spelet bakom kulisserna, det som fick processen på fall och vilka problem som väntar alla sjukvårdsreformatörer, oavsett partifärg. Ett och ett halvt decenniums politisk strid om svensk sjukvård håller på att utmynna i oväntad samsyn. Principerna bakom "sjukvårdsrevolutionen" och DSU i Stockholm anammas nu på bred front även av socialdemokratin. Det innebär att valfrihet för vårdkonsumenten, kortare väntetider och mångfald för vårdgivare blir nyckelbegrepp. Men projektet DSU överlevde inte valet i och med borgerlighetens valförlust. Nu är det upp till andra drivkrafter att förändra sjukvården.

Ständiga strukturförändringar kommer inte att lösa den svenska sjukvårdens problem. Kraven från den åldrande befolkningen, stigande värdedriven efterfrågan, medicinsk-tekniska framsteg och vikande finansieringsbas kan inte organiseras bort. Dagens välfärdsstat kommer inte att överleva denna utmaning. Det är dags att börja diskutera framtidens vägval och ett nytt slags välfärdssamhälle.

Slutet på början är den sista delen i Johan Hjertqvists trilogi om DSU, Den stora upphandlingen. De tidigare utgivna böckerna i trilogin är år 2001 Månfärd eller pyspunka? Och år 2000 Sjukvårdens kulturrevolution: Den stora upphandlingen - visioner och förberedelser.

Läs mer om böckerna här:


Centrum för Välfärd efter Välfärdsstaten c/o Timbro
Grev Turegatan 19 Box 5234 10245 Stockholm
Tel: 08-587 898 00 information@cvv.nu